Warmtepompen
De huidige trend duidt op een langzaam afscheid met fossiele brandstoffen als verwarmingsbron. Dit heeft ongetwijfeld te maken met ecologische overwegingen. Steeds meer mensen zijn zich bewust van de negatieve impact op het milieu van het gebruik van steenkool, oliën of andere brandstoffen die giftige gassen en stof in de atmosfeer uitstoten tijdens de verbranding. De ontwikkeling van verwarmingstechnieken met behulp van hernieuwbare energiebronnen is erg belangrijk geworden. Deze toestellen worden steeds goedkoper, efficiënter en beschikbaarder. Dit geldt met name voor warmtepompen die dienen als een onafhankelijk verwarmingsapparatuur. Keuze daarvoor wordt ook ondersteund door praktische redenen – bij het ontwerpen van een huis hoeft u geen rekening meer te houden met de schoorsteen of de stookruimte. Niet minder belangrijk is de verlaging van verwarmingskosten. Hierdoor worden de aankoopkosten van het apparaat en de installatie ervan zich vrij snel terugverdienen (in combinatie met de energie van de zonnepanelen). Vooral omdat een warmtepomp ook kan gebruikt worden voor waterverwarming, koeling of ventilatie met warmteterugwinning.
Waarom een warmtepomp installeren?
Het is een uitstekend verwarmingstoestel (het rendement bereikt meer dan 500% (COP 5). Dit komt omdat een groot deel van de nodige energie “gratis” uit de natuur wordt gehaald: grond, water of lucht. Je hebt dus een kleine hoeveelheid energie nodig om “gratis” bruikbare energie dankzij de warmtepomp te verkrijgen. In België zijn er al duizenden tevreden warmtepompgebruikers.
Zorg voor milieu en economie.
Een warmtepomp haalt energie uit lucht, bodem of grondwater en zet deze om in bruikbare energie. En dit alles met een grote efficiëntie! Met 1 kWh elektriciteit produceert de pomp 2 tot 5 kWh warmte!! Momenteel is CO2 uitstoot van verwarming en warmwaterproductie veel lager, zo niet onbestaande! * Bij gebruik van gecombineerde systemen (geothermische warmtepomp – vloerverwarming en pomp met warmteterugwinning uit ventilatie – verwarmende sanitair warm water (bv Nilan warmtepompen) in vergelijking met andere apparaten.
- Zorg voor milieu en economie.
- Geothermische warmtepompen = -80% uitstoot
SOORTEN WARMTEPOMPEN
Prijzen voor een warmtepomp variëren afhankelijk van het type, u moet rekening houden met volgende toestellen: geothermische, water en lucht warmtepompen.
Geothermische warmtepompen
Met moderne verwarmingstechnologieën kunt u profiteren van de energie die in de bodem wordt opgeslagen. De bodem absorbeert en slaat de warmte op die door de zon wordt overgedragen. Grondwater kan ook een energiebron zijn, die wordt gekenmerkt door een constante temperatuur gedurende het hele jaar. Hierdoor wordt dankzij het gebruik van geothermische warmtepompen toegang verkregen tot milieuvriendelijke, hernieuwbare energievoorraden. Geothermische warmtepompen verwarmen niet alleen gebouwen en water maar kunnen ook, door het verwarmingscircuit om te keren, huizen in de zomer koelen. Dit proces vindt plaats op een volledig ecologisch manier en niet duur. Het gebruik van deze systemen garandeert een verlaging van verwarmingskosten tot 80%!
Luchtwarmtepompen
Voor het verwarmen van een woning en warmwaterproductie kunt u niet alleen de warmte gebruiken die zich in de grond heeft opgehoopt, maar ook in de lucht. Dit type oplossing is goedkoper te installeren dan in het geval van geothermische pompen omdat er geen grondwerken nodig zijn om verticale bodemwarmtewisselaars of een grondcollector te maken. Met moderne lucht-water warmtepompen kunt u uw woning verwarmen en sanitair warm water produceren zelfs wanneer de buitentemperatuur -25 °C bereikt. Bijkomend voordeel van lucht warmtepompen is de volledig vrije koelfunctie van het gebouw in de zomer. De mogelijkheid om warmte uit de lucht te halen zelfs bij de negatieve temperaturen laat u de kosten van het verwarmen van kamers en water in het huis aanzienlijk te verlagen. Net als apparaten die energie uit de grond halen, zijn lucht- waterwarmtepompen volledig ecologisch.
Ventilatiewarmtepompen
Warmtepompen zijn multifunctionele toestellen die niet alleen interieurs kunnen verwarmen en sanitair warm water produceren maar ook voldoende ventilatie mogen bieden. Dit betekent dat het luchtverversingssysteem is ontworpen voor efficiënt gebruik zonder warmteverlies tegelijkertijd. Dit is van groot belang in het geval van energiezuinige voorzieningen en woningen met een zeer goede thermische isolatie. Hier zijn er speciale oplossingen nodig om energieterugwinning mogelijk te maken. Warmtepompen veroorzaken niet alleen geen warmteverlies maar garanderen ook een aangename sfeer binnen – koel in de zomer, warm in de winter. De combinatie van functies: verwarming, ventilatie en warm water productie in één is een recept voor meer efficiëntie tegen een lagere prijs. Het verlaagt kosten van verbruik van een woning.
FAQ:
Hoe luidruchtig is de warmtepomp?
In welk type huis kan een warmtepomp worden geïnstalleerd?
- Is het dak en vloer goed geïsoleerd?
- Is uw huis gebouwd na 1992? In dit geval is het huis goed geïsoleerd. Huizen gebouwd na 2000 zijn zeer goed geïsoleerd.
- Zijn de ramen voorzien van dubbel, driedubbel glas of HR++ glas?
- Is uw woning voorzien van vloer- of wandverwarming of andere lage temperatuur verwarming?
- Is er binnen voldoende ruimte voor een warmwatertank? Dit zijn de afmetingen: 60×60 cm en 180 cm hoog.
- Is er buiten voldoende ruimte om de buitenunit te plaatsen of is er ruimte voor geothermische boringen in de tuin?
Kan ik subsidies krijgen voor de installatie van een warmtepomp?
Links naar subsidie-informatie.
Vlaanderen :
Premies voor een warmtepomp of warmtepompboiler | Vlaanderen.be
Walonie:
Site énergie du Service public de Wallonie
Brussel :